Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2

Si sa continuam povestea noastra in Mexic. Daca nu ai citit prima parte, o poti citi aici: Mi-am schimbat parerea despre Mexic!

In acest articol o sa povestesc ce am facut zilele urmatoare, cu multe informatii si poze. Au urmat zilele pe care le-am visat de mult timp.

Dupa cum spuneam in articolul anterior, Merida este capitala si cel mai mare oras din Peninsula Yucatan. Noi am ajuns seara acolo si am fost cazati la Hotel El Espamol Monteja 4*, un hotel frumos pe bulevardul central.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 1

Cultura din Merida este un amestec distinctiv de traditii mostenite de la civilizatia veche Maya datand din anul 2600 B.C. si obiceiurile aduse de conchistadorii spanioli, care au inceput colonizarea teritoriului in secolul al XVI-lea. Acest oras a fost fondat de Francisco de Montejo Leon in anul 1542, in varful unui oras vechi Maya numit Tho, a carui lucrari de piatra au fost repuse de spanioli ca fundatii pentru a ridica biserici catolice inalte. Este foarte frumoasa si impunatoare.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 2

Era ceva festival de jazz atunci si se faceau aceste proiectii frumoase pe catedrala.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 3

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 4

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 5

Seara am mancat la un restaurant de spade braziliene cu diferite feluri de carne de Vita, Porc si Pui. Nu stiu sa spun preturi, pentru ca au fost incluse in pachet. Dar atata am mancat, nu se mai opreau sa aduca de mancare.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 6

Cea mai gustoasa Picana Brasilena.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 7

Nea Dumitru (in cap de masa), nota 10 si pentru vinul din Chile, tare bun a fost! Cu burta plina mergem la hotel, la odihna pentru ca maine ne asteapta o zi speciala.

”Buna dimineata”. Ne pregatim sa mergem spre Uxmal sa vedem piramida „Magicianului”. Aici nu este asa de super comercial cum a fost la Chichen Itza si din cele citite de mine, aici simti ceva aparte si te incarci cu energie pozitiva. Am ajuns mai de dimineata acolo si a fost perfect, pentru ca nu era foarte multa lume si nu era foarte cald.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 8

Ruinele centrale acopera aproximativ 60 de hectare, dar ramasitele raioanelor rezidentiale se intind pe o suprafata mult mai mare si o sa-ti dai seama repede de asta. La intrarea turistica in zona centrala se afla Piramida Magicianului (poza de sus), care se ridica la 27,6 metri in trei sectiuni concentrice. Templul din sectiunea de sus are o usa sub forma unei masti Chac. Aceasta piramida este cea mai inalta din Uxmal (in maya: Thrice Built) dar este, de asemenea, cunoscuta sub numele de Casa Deltei datorita unei legende antice care atesta ca a fost construita peste noapte de un pitic incantat, care a devenit apoi conducatorul orasului. Este bine daca ajungi acolo sa ai ghid, chiar iti explica multe.

Daca iti este frica cumva de iguane, sa te uiti pe unde calci pentru ca o sa vezi multe. Sunt inofensive daca nu le deranjezi de la sedinta de „bronz „.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 9

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 10

Inca ceva foarte important. Piramida Magicianului este cea mai distincta structura maya din Peninsula Yucatan. Piramida este considerata unica datorita laturilor sale rotunjite, inaltimii considerabile, pantei abrupte si bazei eliptice neobisnuite dupa cum se vede in poza.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 11

La stanga de Piramida Magicianului este Quadrangle Nunnery, constand din patru cladiri dreptunghiulare cu 74 camere individuale. Ar fi putut fi un palat sau o resedinta pentru studenti, preoti sau soldati. Fiecare dintre cele patru laturi ale templei este decorata cu cifre Chac. Curtea centrala are o suprafata de 260 de metri (79 de metri). La sud de quadrangle se afla un teren de bile aproximativ 34 de metri, numit pok-ta-pok in Mayan si jocul de pelota in spaniola. O sa pun 3 poze din acelasi loc, dar putin diferite sa cuprinda ce am scris sus.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 12

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 13

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 14

(La stanga de Piramida Magicianului este Quadrangle Nunnery).

A fost desemnat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO datorita semnificatiei sale. Mai pun ceva poze sa te convingi singur.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 15

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 16

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 17

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 18

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 19

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 20

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 21

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 22

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 23

Aceste 15-20 de min cat am stat aici sus, au fost atat de profunde pentru mine. Mi-am incarcat „bateria” cu energie pozitiva si ma bucur enorm deoarece eu colectez amintiri si nu obiecte. Calatoriile chiar te fac fericit, te ajuta sa te cunosti pe tine mai bine si te elibereaza de prejudecati.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 24

Ma bucur enorm ca am ajuns aici, fara cuvinte. Puteam sa stau acolo o zi intreaga fara sa clipesc si sa ma bucur de acele momente unice, dar pornim la drum.

Este in jur de ora 13:00 si mergem sa mancam, ne este foame deja. O sa mergem intr-un local traditional mexican din Yucatan cu circuit inchis sa mancam ceva special la restaurantul lui don Antonia prieten bun cu don Dumitru.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 25

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 26

Dupa ce am baut o tequila si „o bere” sa avem pofta mai mare la mancare am servit felul intai, supa de pui cu lamaie. Foarte buna si gustoasa.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 27

Dupa supa am servit felul principal, care a fost o delicatese culinara demna de Master Chef. Cochinita pibil de porc gatita in frunze de bananier si inabusita in jar sub pamant. Cand am ajuns acolo ne-au aratat unde era inabusita.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 28

Sub pamant, evident. Te rog sa ma crezi ca era delicioasa.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 29

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 30

Tortillas erau facute inainte si erau proaspete.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 31

Ne-am simtit foarte bine acolo, don Antonio a intretinut atmosfera.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 32

Am pornit spre Campeche situat langa Golful Mexic, oras fortificat, la fel declarat in anul 1999, Patrimoniu al umanitatii de catre UNESCO.

Orasul spaniol a fost fondat in 1540 pe locul unui sat Maya (Kimpech), ramasitele carora sunt inca vizibile. Piratii au perchezitionat frecvent Campeche si l-au stricat în 1663, sacrificand locuitorii sai, dar comertul a inflorit din nou dupa ce spaniolii l-au reconstruit ca pe un oras fortificat. In secolul al XVIII-lea, Campeche era unul dintre cele trei porturi din Golf si a detinut monopolul asupra comertului cu Peninsula Yucatan, in principal exporturile de lemn vopsit si sare.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 33

La inceputul secolului al XIX-lea era capitala Yucatanului si dupa a fost facuta capitala in noul stat Campeche in 1863.

Dupa ce am fost cazati la hotelul Gamma Campeche 4*, un hotel frumos situat pe malul marii, am iesit in oras sa vizitam si apoi la masa.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 34

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 35

Este un oras foarte frumos, cu o istorie zbuciumata. Principalele atractii turistice ale orasului Campeche sunt: Palatul din Campeche – un veritabil centru cultural, care isi propune sa transforme orasul intr-un spatiu cultural si educativ de exceptie, Catedrala, situata in piata centrala a centrului istoric, Zidurile fortificate de aparare din Campeche, formate din opt bastioane si Fortul San Miguel – a fost construit pe colina „Buena Vista“ in secolul al XVIII-lea, cand era raspandita teama ca Anglia va incerca sa ocupe pamanturile peninsulare.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 36

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 37

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 38

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 39

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 40

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 41

Seara am cinat la Parilla Colonial si a fost friptura de Arrachera la gratar. Recomand acest restaurant, pentru ca este foarte frumos si este situat in centrul istoric, plus mancare buna.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 42

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 43

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 44

Aici este intrarea in baie, interesant, nu? Mai pun inca 2 poze.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 45

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 46

Inca o seara reusita in Mexic. Inainte de somn am facut o plimbare in fata la hotel pe faleza.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 47

Maine ne asteapta o zi deosebita. Spun deosebita pentru ca o sa fim cazati in Tulum, Quintana Ro. Imi doream de mult asta. Dar in drumul nostru pana acolo mai facem o oprire la Izamal si Playa del Carmen.

Noi dimineata eram matinali pentru ca seara nu stateam foarte mult. Eu mi-am spus de acasa ca o sa fac mult traveling acolo si asa a fost. Asa fac mereu, dar parca acum a fost cel mai mult.

Ne indreptam spre Izamal. Acesta a fost ocupat continuu in cea mai mare parte din cronologia mesoamericana; in 2000 populatia estimata a orasului era de 15.000 de persoane. Izamal este cunoscut in Yucatan ca orasul galben si orasul de pe dealuri (care sunt ramasitele vechilor piramide ale templului).

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 48

Atractia principala este Convento de San Antonio de Padua, o manastire istorica mare si frumoasa in centrul orasului Izamal, care a fost finalizata in 1561. Inainte de a fi cucerit Izamal de spanioli, a existat o piramida Maya pe acelasi loc ce a fost distrusa in lupta. Pietrele din acea piramida au fost folosite pentru a construi manastirea pe care am gasit-o interesanta.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 49

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 50

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 51

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 52

Don Dumitru!

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 53

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 54

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 55

Chiar Papa a fost aici si a spus ca este ceva special.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 56

In drumul nostru spre Tulum, am oprit in Playa del Carmen o ora unde am prins apusul.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 57

Si seara am ajuns in Tulum. Foarte mult mi-am dorit sa ajung aici. Am fost cazati la Grand Oasis Tulum 4*. Nu fac reclama la hotel, dar nota 10 din partea mea. Cazare, mancare plus cum arata plaja. Personalul era foarte prietenos.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 58

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 59

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 60

Nu am stat foarte mult in camera si am mers pe plaja sa ma relaxez dupa atata traveling. Ce pot sa spun, a fost un moment wow pentru mine. Am ceva cu stelele, imi place sa stau sa ma uit si sa visez cu ochii deschisi. Am visat si anul trecut ca o sa ajung in Tulum sa fac asta, insa a devenit realitate.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 61

O seara minunata, relaxanta in care briza marii te „mangaia” si te „saluta” cu o caldura prietenoasa si blanda. Sunt foarte obosit, ma duc la somm pentru ca ma trezesc dis de dimineata sa vad rasaritul.

Dimineata eram prezent sa vad rasaritul. Managerul hotelulul ne-a spus ca este bine pentru ochi sa stai 15 sec sa te uiti la soare. Nu stiam, dar acum stiu de ce.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 62

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 63

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 64

A fost sigura zi in care am stat la plaja si nu am vizitat nimic. Am spus sa ne odihnim un pic. In Tulum am stat 4 zile. Nu pot sa spun ca nu am facut chiar nimic, dar a fost o zi super relaxanta.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 65

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 66

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 67

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 68

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 69

Ziua urmatoare am mers la Xcaret un parc foarte renumit in lume. Este intins pe 100 ha si este senzational. Despre acest parc de aventura o sa fac un articol separat. Este fantastic.

Xcaret Park

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 70

In ultima zi, inainte sa plecam acasa ne-am descis ( eu, Vlad si Loredana) sa mergem in Tulum sa vizitam ruinele de acolo, sa inchiriem biciclete si sa mergem la cenote. Fratele meu, Claudiu si Radu au mers pe insula Cozumel. Sa ajungi pe Isla Cozumel trebuie sa treci cu feribotul. Costul unui bilet este de 350 pesos, aproximativ 18-20 usd.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 71

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 72

(Photos by: Tarnovean Mircea Lucian)

In acest articol nu prea ti-am spus preturi. Am avut totul inclus in 2000 euro. In Tulum la piramide si la cenote am mers pe cont propriu.

Ca sa ajungi acolo trebuie sa iesi in fata la resort si circula autobuze din 5-10 min. De la hotel pana in Tulum sunt circa 20 Km. Costul unui bilet a fost 25 pesos ( 1 usd si ceva) la urcare, ca am intrebat si cand am coborat a fost 35 pesos (1.5 usd).

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 73

O sa ajungi la o intersectie mare, acolo te dai jos si mergi tot in fata spre piramidele din Tulum, care sunt pe malul marii. Te ajuta soferul daca nu te descurci, sa-l intrebi unde trebuie sa te dai jos.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 74

Odata ce ajungi la intrare sa-ti cumperi bilet (75 pesos intrarea) o sa vezi o coada mare.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 75

Aici se sta la coada la bilete. Te rog sa NU stai, langa poti sa-ti cumperi bilet.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 76

Noi de aici ne-am cumparat si este sigur. Trebuie sa ai un card la tine.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 77

Numele original Maya Tulum, Zamatranslates ca „loc al soarelui”. Acest lucru se datoreaza faptului ca are o vedere perfecta a soarelui in ascensiune! Orasul a fost un important centru comercial si religios intre secolele 11 si 16 si este unul dintre cele mai frumoase situri arheologice maya. Ruinele din Tulum prezideaza o coasta accidentata, o plaja stralucitoare, ape verzi si turcoaz. Este foarte impresionant.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 78

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 79

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 80

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 81

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 82

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 83

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 84

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 85

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 86

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 87

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 88

Foarte, foarte mult mi-a placut acolo. Este super tare, iar plaja de jos este superba.

Ne-am hotarat eu, Vlad si Loredana sa mergem sa ne inchiriem biciclete din Tulum si sa mergem la Grand Cenote. Ca sa inchiriezi o bicicleta te costa 130 pesos pentru 24 ore si cele mai noi costau 290 pesos. Noi am inchiriat doar pentru cateva ore ceva biciclete mai noi (290 pesos) cu pretul de 130 pesos.

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 89

Daca ajungi in Mexic sa NU ratezi sa mergi la cenotes. Este wow!

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 90

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 91

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 92

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 93

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 94

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 95

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 96

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 97

A fost o zi superba, ultima petrecuta acolo. Eram tare incantati de ceea ce am vazut. Sunt sigur ca si Vlad si Loredana au avut aceleasi sentimente.

Ca si concluzie experienta mea in Mexic a fost magica. Mi-am schimbat parerea despre Mexic, nu am avut probleme. Eu am avut parte de oameni frumosi langa mine, hoteluri frumoase, mancare foarte buna. Fara Don Dumitru Raiescu (Mexic Tour) nu aveam parte de asa ceva. Asa ghid mai rar, scuze asa prieten mai rar. Ne-a oferit toate informatiile posibile si se vede ca locuieste acolo de 17 ani. Multumesc TUI, mi-ai pus zambetul pe fata! Calatoriile de invata sa scapi de prejudecati, te ajuta sa te descoperi tu pe tine, iti deschid mintea. Calatoriile te fac fericit si mult mai modest. Sa ne auzim cu bine!

Mi-am schimbat parerea despre Mexic! #2 98

Distribuie:

This Post Has 7 Comments

  1. Georgiana

    Ce calatorie frumoasa ai facut! Articolele tale mi-au dat un impuls sa pun si aceasta tara pe lista. Fotografiile sunt superbe!

Lasă un răspuns