Mi-am dorit de ceva timp să ajung şi la Chişinău; dincolo peste Prut, la fraţii noştri. De vreo doi ani tot am zis că mă duc, dar am reuşit anul acesta (05.05.2017 ); oricum niciodată nu este prea târziu. Despre Chişinău îţi zic că este capitala, celui mai mare oraș și centrul administrativ, teritorial, economic, științific și cultural al Republicii Moldova. Este un oraș care găzduiește peste 680.000 de locuitori (estimare). Chișinăul este supranumit „Orașul din piatră albă”. Respectivul supranume provine din abundența clădirilor deschise la culoare, fiind construite din piatra albă de calcar si acest ,,titlu” este foarte potrivit pentru că vezi multe clădiri ,,albe”. În 1918, după ce Sfatul Țării a votat unirea cu România, Chișinăul a devenit municipiul de reședință al județului Lăpușna. Chișinăul a primit statut de municipiu și a devenit al doilea oraș ca mărime din România, după municipiul București.
Călătoria noastră a început din Tîrgu Mureş şi ne-am deplasat pe ruta Sovata-Gheorgheni- Piatra Neamţ- Iaşi şi am trecut vama la Sculeni. Drumul a fost bun până în graniţă. Când am ajuns în vamă la Sculeni au intervenit probleme. Se pare că în ultima perioadă, când vreau să ies din ţară am o serie de întâmplări neprevăzute. Când am ajuns să ne verifice actele, eu am dat paşaportul, ceilalţi au dat buletinul ( poţi să treci şi cu buletinul) şi ne-au mai cerut ceva acte în plus. În grupul nostru de 8 persoane erau şi 3 tineri care nu au împlinit 18 ani. Şoferul nu avea cazier pentru că el aşa ştia că nu îi trebuie. Eu nici nu m-am gândit că nu are. Şi uite aşa nu ne-au lăsat să trecem graniţa (din vina ,,noastră” ). După cele întâmplate acuma două săptămâni când am vrut să mă duc în Croaţia şi nu am ajuns pentru că s-a stricat maşina se pare că am ,,ghinion” şi acuma (Este bine sau nu este bine să-ţi faci asigurare de călătorie? Eu am rămas în ,,drum”!). Am semnat ceva acte de refuz de trecere a frontierei. Eram stresat şi am zis că nu se poate să o mai păţesc şi de data aceasta. Cumva am rezolvat problema noastră, dar am stat cam 4 ore şi până la urmă ne-au lăsat să trecem graniţa! Îţi zic de acuma să eviţi drumul Vama Sculeni- Chişinău, pentru că se repară drumul şi este foarte rău până ajungi în Chişinău. Îţi recomand să treci pe la Vama Albeşti. De acolo până în Chişinău este drumul bun. Noi la întoarcere am trecut prin Vama Albeşti.
Şi am ajuns în Chişinău seara destul de târziu şi nu ne-a ieşit ce ne-am propus să facem conform planului. Din cauza la problema din vamă, o jumătate de zi s-a dus din programul de vizită. Seara am mers de am luat cina, şi după aceea am mers la somn pentru că a fost o zi lungă. Mâncare moldovenească este foarte bună şi ieftină. Am mâncat în prima seară şniţel cu ceva cuşcuş şi o salată de varză cu mărar si mazăre foarte bună. Am băut bere moldovenească şi nu mă aşteptam să fie chiar aşa de bună. Chişinăul este foarte ieftin. Poţi să mănânci: prânz/ cină în oraş de la 50-70 lei moldoveneşti/20 Ron, micul dejun 40 lei moldoveneşti/ 10 Ron, o plăcintă clasică 10 lei moldoveneşti/2 Ron, o ciorbă tradiţională 40 lei moldoveneşti/10 Ron (îţi recomand ,,Zeamă Moldovenească”), o sticlă de vin Cricova sau Purcari 100-150 lei moldoveneşti/ 35 Ron, dar găseşti şi mai ieftin 50 lei moldoveneşti/ 11 Ron , o bere costă 10-20-30 lei moldoveneşti/ 2-7 lei Ron, o cafea 15-30 moldoveneşti/ 4-6 Ron, o apă plata 15-20 lei moldoveneşti/ 5 Ron. Mi-am cumpărat de exemplu un pachet de gumă +suc la doză în parcul central din Chinsinău cu 18 lei moldoveneşti/ 4 Ron . Ţigările sunt foarte ieftine. Am găsit ţigări cu 7 lei moldoveneşti/ 1.50 ron. Cele mai ,,scumpe” ţigări sunt 35 lei moldoveneşti/ 8 Ron. Sau poţi să-ţi cumperi un coniac bun cu 105 lei moldoveneşti/ 24 ron. Sau am cumpărat bomboane de ciocolată ,,Bucuria” care sunt foarte bune cu 150 lei moldoveneşti/ 33 ron mai mult de o jumătate de kg. Leul românesc este :1 Ron= 4.52 lei moldoveneşti. A doua zi după ce ne-am trezit si am luat micul dejun, am mers la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, biletul a costat 10 lei moldovenești/ 2 ron. Aici poți să vezi aproximativ 135 mii de piese.







Faină relatare! Felicitări cu cele trei luni de blogging! Keep it up!
Mulțumesc frumos ! Apreciez! 😊
N-am fost niciodata in Republica Moldova desi mi-am tot dorit sa o fac. Fain articolul, imi place. 🙂
Mi-a plăcut mâncarea foarte mult! Merită să mergi. Chiar mă bucut să aud asta. 😊