You are currently viewing Krakow / Cracovia, Polonia în 1126 de cuvinte!

Krakow / Cracovia, Polonia în 1126 de cuvinte!

Anul trecut ne-am hotărât 4 prieteni să mergem să vizităm al doilea oraş ca mărime şi unul dintre cele mai vechi din Polonia, Krakow / Cracovia! Un oraş cu o cultură impresionantă, în anul 2000  a avut titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Călătoria noastră a început din Târgu Mureş, pentru că am mers cu maşina şi am parcurs 765 de km până la destinaţia finală. În drumul nostru spre Polonia, ne-am hotărât să ne oprim în Oradea şi să dormim acolo, urmând ca dimineaţa să plecăm spre Krakow. Ce vreau să spun înainte, eu (noi, că mergem în grup) când mergem undeva prin Europa, ne închiriem apartamente de pe Booking. Şi în Polonia ne-am cazat la mai puţin de 1 km de centru şi am plătit pe apartament pentru 3 nopţi -600 ron, ceea ce este foarte ieftin dacă împărţim la 4 persoane. Această călătorie nu cred că ma costat mai mult de 900-1100 ron. Nu ţi se pare că e ieftin, mie aşa mi se pare?

Dimineaţă ne-am trezi şi am pornit spre Polonia! Înainte să plecăm de acasă, am zis că facem să ne oprim câteva ore să vizităm Košice, care este al doilea oraş că mărime după Bratislava capitala Slovaciei.

Vreau să spun doar câteva cuvinte despre acest oraş! Košice, cu denumirea veche românească Casovia, este un oraş în Slovacia de est, aprope de graniţa cu Polonia, Ucraina şi Ungaria. Noi am vizitat numai zona centrală şi am fost impresionat de Catedrala Sf.Elisabeta din Kosice. Construcţia ei a început pe la 1380, are dimensiuni impresionante (60 m lungime, 36 m lăţime şi 60 m înălţime a turnului nordic), iar turnul cu ceas este în stil romanic. Biserica este construită în formă de cruce greacă. Clopotniţă catedralei denumită Matejovaeste veche din anul 1461 şi este construită în stil rococo.

163726-004-C47DC928

Am ajuns spre seară în Polonia, în Cracovia! Ne-am cazat în apartametul care l-am luat de pe booking cu 600 ron pentru 3 nopţi şi apartamentul a fost foarte frumos, în stil clasic.

Seara am ieşit în oraş să începem să ne bucurăm şi să vizităm ce ne-am propus! Doar după câteva ore am fost impresionaţi de ce am văzut şi atunci am înţeles de ce toată lumea vorbeşte aşa de frumos de acest oraş! O legendă pune fondarea Cracoviei pe seama legendarei căpetenii Krakus, care ar fi construit-o peste o peştera ocupată de un balaur, Dragonul Wawel. Prima atestare scrisă a numelui oraşului datează din 966, când Cracovia a fost descrisă că târg de seama, aflat în posesia ducelui Boemiei Boleslaus I. Primul mare conducător al Poloniei, Mieszko, a cucerit Cracovia de la boemi şi a inclus-o în domeniile dinastiei Piastilor către sfârşitul domniei lui.

Zilele următoare am mers să vizităm centrul oraşului, cu nişte străduţe superbe şi centrul vechi al Cracovie care este în patrimoniul Unesco. În centrul oraşului este Hala renascentistă a Ţesăturilor Cloth Hall (Sukiennice) care este o contructie impresionantă şi predomină Piaţa Centrală.

IMG_20170317_183315_740IMG_20170317_181340_236

Nu ai cum să nu observi Bazilica Sfânta Maria din Cracovia, este o biserica construită în secolul al XIII-lea în stil gotic din cărămidă şi reconstruită în secolul al XIV-lea, adiacentă Pieţei Centrale. Are o înălţime de 80 m. La jumătatea orei, se cânta la trompetă un semnal numit Hejnal Mariacki din turnul cel mai înalt. Melodia seîntrerupe brusc pentru a comemora trompetistul din secolul al XIII-lea, care în timp ce încerca să alarmeze oraşul despre atacul mongol iminent, a fost ucis cu o săgeată trasă în gât. Interesantă poveste?

IMG_20170314_091705_212

După ce tot ne-am plimbat prin Piaţă Centrală ne-am îndreptat spre Strada Kanonicza, care duce către Wawel, care are câteva capodopere arhitectonice ale secolelor al XVI-lea şi al XVII-lea. Îmi este imposibil să vorbesc despre districtul Oraşul Vechi unde se află circa şase mii de monumente istorice şi peste două milioane de opere de artă.

IMG_20170317_183159_396

Ce m-a impresionat a fost Wawel, care este un complex arhitectural ridicat multe secole pe malul stâng al răului Vistula.

Complexul este format din mai multe clădiri şi fortificaţii; cea mai mare şi cea mai cunoscută dintre acestea este Castelul Regal şi Catedrala Wawel (care este Bazilica Sf. Stanisław şi Sf. Wacław). Unele dintre cele mai vechi clădiri de piatră din Wawel, cum ar fi Rotundă Fecioarei Maria poate fi datată din anul 970 (d.Hr.).

Sper că ţi-au plăcut pozele de mai sus?! Există, de asemenea, construcţii de lemn în complex din secolul al IX-lea. Castelul în sine a fost descris că „unul dintre cele mai fascinante dintre toate castele din Europa” şi pe bună dreptate. De-a lungul secolului al XX-lea, Wawel a fost reşedinţa preşedintelui Poloniei. Catedrala Wawel, este locul încoronărilor regilor şi mormântul multor eroi naţionali, considerată a fi sanctuarul naţional al Poloniei.

În cele trei zile cât am stat acolo, am făcut foarte mulţi kilometrii pe jos pe zi şi am văzut foarte multe clădiri frumoase şi nu numai! Aşa se zice că a este cel mai frumos oraş din Polonia. Mie nu mi s-a părut un oraş scump deloc, acesta fiind vizitat de peste 7 milioane de turişti pe ani, peste 2 milioane fiind turişti străini.

IMG_20170317_182416_531

Am băut de exemplu bere în Piaţa Centrală a oraşului cu 3 Ron în bani româneşti, sau am mâncat şi cu 20 Ron mâncare foarte bună (ciorbă şi felul doi). Dacă este puţin atent şi inspectezi zona, găseşti localuri unde nu sunt numai turişti străini şi preturiile sunt mult mai mici. Polonezii sunt nişte oameni foarte prietenoşi şi am avut ocazia să vorbim cu unii dintre ei şi chiar să legăm prietenii. Cracovia este un oraş studenţesc, iar aici este Universitatea Jagiellonă. A fost înfiinţată în 1364 de către Cazimir al III-lea, regele Poloniei, fiind cea mai veche universitate din Polonia, a două că vechime din Europa Centrală şi una dintre cele mai vechi din lume. Viaţa de noapte este foarte tomultoasă  şi asta pentru că este oraş studenţesc şi ai o oferta bogată de cluburi, pub-uri! De exemplu noi am băut bere cu 3 ron în centrul Cracoviei într-un pub! Lumea în cluburi/pub-uri este foarte prietenoasă şi nu mă refere numai la turiştii stăini, ci şi la localnici, studenţi şi nu numai.

IMG_20170317_182929_425

Dacă vrei să merg în Cracovia, Polonia ( îţi recomand ) să ştii că merită şi nu uita, este foarte ieftin să stai  3 zile acolo, noi ca şi grup ne-am distrat şi ne-am simţit bine şi am fost fascinaţia de acest oraş. Oare te-am convins până acuma?

IMG_20170317_183506_872

Când am plecat spre casă am mers să vizitiam şi Auschwitz sau Auschwitz-Birkenau, lagărele de concentrare şi exterminare al Germaniei naziste. Dar despre asta povestesc în altă postare, pentru că este cel mai urat loc în care am fost în viaţă mea. Nu vreau să stric această poveste frumoasă despre Cracovia, un oraş plin de cultură, având titlul neoficial de capitală culturală a Poloniei! Ai pus pe lista ta de călătorii acest frumos oraş?

Distribuie:

Lasă un răspuns