O data in viată trebuie sa ajungi aici si o sa-ti spun de ce? De curand am fost intr-un infotrip in Hurghada si am avut ocazia sa ajung la piramide. Nu stiam ca ajung pentru ca nu era stabilit din tara. Aveam un program stabilit dinainte si in ziua respectiva trebuia sa fiu intr-un safari. Din grupul de 35 de oameni, 23 am ales sa mergem aici.
Daca esti in vacanta in Hurghada sunt in jur de 500 km pana in Cairo. Este o excursie mai grea, dar merita aceasta experienta. Te costa 95 -110 euro, depinde de unde cumperi. Noi am pornit de la hotel cu autocarul la 02:15 AM si trebuia sa facem in jur de 6.30 h pana in Cairo.
Pentru cei care nu au fost niciodata in Egipt, sau nu au auzit niciodata de masurile de siguranta de acolo, trebuie sa citeasca asta. La 02:15 AM am pornit din hotel si ne-am intalinit intr-o parcare mare, unde erau autocare, sau urmau sa vina. De acolo pornesti in convoi cu o masina de politie in fata si una in spate. In fiecare autocar se urca un domn de la Politia Turismului cu automatul, asta tot pentru siguranta noastra. Iti spun ca mi-am dat seama tarziu de acest domm care statea in primul rand. Iti recomand sa-ti duci cu tine o perina de la hotel, pentru ca drumul este lung si trebuie sa dormi.
In jur de ora 8:00 AM am ajuns in Cairo, urmand sa mergem la Muzeul de antichități egiptene, cunoscut in mod obisnuit ca Muzeul Egiptean. Gazduieste o colectie vasta de antichitati egiptene antice. Are 120.000 de articole, cu o suma reprezentativa pe afisaj, restul in depozite. Construita in 1901 de compania italiana de constructii Garozzo-Zaffarani, edificiul este unul dintre cele mai mari muzee din regiune.
Din acest trip am fost dezamagit de Cairo si am fost avertizat ca o sa fie asa. Era mizerie cam mare, dar nu comentez nimic din respect pentru poporul egiptean si pentru cei care s-au purtat frumos cu noi acolo.
La muzeu am fost asteptati de Omar, ghidul nostru egiptean vorbitor de limba romana, chineza, engleza si araba. Un ghid foarte bun care a invatat limba romana singur. L-am intrebat cum de a invatat limba noastra? Mi-a spus ca in Cairo nu prea sunt vorbitori de limba romana. Omar care seamana cu RA este un egiptean vechi, foarte putuni mai sunt in Egipt, populatia fiind majoritar araba.
Intrarea in muzeu te costa 300 lire egiptene si daca vrei sa faci poze trebuie sa mai platesti 3 usd. Ca sa vizitezi sala mumiilor trebuie sa platesti extra 11 Usd.
Acolo in sala lui Tutankhamun este interzis sa faci poze. Cele mai mari valori se intalnesc la etaj. Galeriile dedicate lui Tutantkamon gazduiesc peste 1700 de piese, inclusiv faimosul sarcofag al sau, descoperit in Valea Regilor, Teba (azi Luxor), dar si masca funerara de aur, o trompeta antica, tronuri, chiar si un scaun de toaleta regala. La etaj se mai afla Sala Mumiilor, ce gazduieste 11 mumii faraonice. Am intrat cu camera Gopro in mana si mi-a spus sa pun camera in ghiozdan, asa ca pun o poza de la intrare. Blitzului aparatului nu face bine la mumii, vorbesc serios nu glumesc.
Muzeul este renumit pentru cele mai bune colectii de antichitati egiptene din lume. Spre expmplu Ramses II declara ca „pentru a ajunge un mare faraon, trebuie sa fii un razboinic curajos, un constructor maret, un scrib educat si un preot pios”, cum nota el insusi pe un papirus. Ramses II a urcat pe tronul Egiptului in anul 1279 i.Hr., imediat dupa moartea tatalui sau, Seti I. Spre deosebire de alti faraoni, pe campul de lupta Ramses si-a asumat calitatea de conducator suprem, astfel ca, de fiecare data cand asirienii, nubienii, libienii sau hititii amenintau granitele imperiului, pleca la razboi in fruntea supusilor sai. Cel mai mare faraon al Egiptului Antic si Cel preaiubit de Ra este expus la Muzeul Egiptean din Cairo, tu trebuie sa iesi din zona ta de confort si sa mergi acolo. Daca esti colectionar de magneti sa nu iti cumperi de la muzeu, la piramide sunt mult mai ieftini. Un magnet aici cost in jur de 5 Usd, la piramide 12 costa 5 Usd.
Ne indrepram spre Giza, acesta fiind ” lipit ” de Cairo. Un moment mult asteptat de mine. O sa vad una din cele 7 minuni ale lumii antice. Emotia ma cuprinde, iar sufletul imi este fierbinte si la propriu si la figurat, fiind o caldura arzatoare.
Marea Piramida din Giza este cea mai veche dintre cele Sapte Minuni ale Antichitatii si totodata singura care se mentine intacta pana in ziua de astazi. Specialistii cred ca a fost construita drept mormant pentru un faraon egiptean, de-a lungul unei perioade de 20 de ani, fiind finalizata in anul 2.560 î.e.n. Gidul nostru Omar crede ca este facuta de extraterestrii. Odata ce ai ajuns acolo, obligatoriu sa ai ceva in cap, crema de protectie si apa, este foarte, foarte cald, in jur de 40 grade.
Piramida era acoperita la inceput cu pietre albe, lustruite, ce formau o suprafata fina si stralucitoare. Astazi, dupa secole in care fortele naturii au erodat aspectul exterior, vizitatorii pot vedea nucleul piramidei.
Faraonul Khufu a inceput primul proiect de constructie a piramidei din Giza, circa 2550 î.H. Marea Piramida este cea mai mare din Giza si se inalta la 147 de metri deasupra platoului. Se estimeaza ca 2,4 milioane de blocuri de piatra au o greutate medie intre 2,5 și 15 tone. Fiul lui Khufu, Pharaoh Khafre, a construit a doua piramida la Giza, circa 2520 B.C. Necropola sa a inclus si Sfinxul, un monument misterios de calcar, cu corpul unui leu si capul unui faraon. Sfinxul poate fi un santinel pentru intregul complex de morminte al faraonului.
A treia dintre piramidele din Giza este considerabil mai mica decat primele doua. Construita de Faraonul Menkaure circa 2490 B.C., acesta a prezentat un templu mortuar mult mai complex.
Dupa ce am iesit de acolo, am mers de am mancat la un restaurant vis-a-vis de piramide. A fost destul de interesant cand ne-am dat jos din autocar sa fim paziti de un domn inarmat, a fost pentru siguranta noastra. Oricum merita sa mergi in Giza, este o experienta inedita, fermecatoare sa ajungi acasa la faraoni. In ciuda fapului ca poate nu ai o stare prea buna cand vezi ca esti pazit cu arma, aceasta experienta o sa ramana in sufletul meu. Eu consider ca trebuie sa iesi din zona ta de confort, ca sa ai experiente frumoase si interesante in viata.
Doar daca calatoresti poti sa descoperi acest lucru. O civilizatie pierduta in istorie este redata prin aceste piramide marete, grandioase, o minune a lumii antice, dar si a zilelor noastre. Ne auzim curand, te salut!
Photos by Tarnovean Claudiu Ovidiu
Foarte frumos comentariul , nu prea lung , interesante locuri , mi as dori sa le vizitez
Multumesc frumos. Chiar merita.