Stiaţi aceste lucruri despre Tîrgu Mureş?

 
  1. Tîrgu Mureș, mai demult Mureș-Oșorhei, Oșorheiu, Tîrgul Mureșului (în maghiară Marosvásárhely, mai demult Székelyvásárhely, Vásárhely, Újszékelyvásár, Újvásár, germană Neumarkt, Neumarkt am Mieresch, latină Asserculis, Novum Forum Siculorum) este municipiul de reședință al județului Mureș, Transilvania, România.
  2. Primele mențiuni mai cunoscute a orașului încep cu anul 1332, datorită preotului Romanus în numele căruia a fost înregistrată plata zeciuielii în cadrul Registrului de dijme papale ale Arhidiaconatului de Tileagd. Astfel, în 1332, numele orașului este consemnat ca fiind Novo Foro (Târgul Nou).
  3. Municipiul Tîrgu Mureş este așezat pe terasele râului Mureș. Dintre toate acestea Platoul Cornești este cea mai înaltă cotă a orașului fiind situat la 488 m deasupra Mării Negre și la 197 m deasupra localității.
  4. În 1230, călugări dominicani s-au stabilit la Tîrgu Mureş.
  5. Suprafața totală a orașului este de 66,96 km² și are 203,1 km rețea de transporturi auto, 175 km străzi, 236 km rețea canalizare publică, 225 km rețea apă potabilă și 197 km rețea de gaze naturale. Suprafața totală a spațiilor verzi este de 223,4 ha.
  6. Tradiția, cultura și istoria orașului poate fi cunoscută vizitând muzeele orașului situate în zona centrală a orașului: Muzeul de Etnografie și Arta Populară, Muzeul de Științele Naturii, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie care alcătuiesc împreună Muzeul Județean Mureș.
  7. Cea mai întinsă zonă de pădure din municipiul Tîrgu Mureş se află la cea mai înaltă cotă a orașului, pe Platoul Cornești. Pădurea Mare, la 505 m deasupra Mării Negre și la 190 m deasupra localității, este alcătuită din stejar și carpen.
  8. Un punct turistic important, Cetatea Medievală. Construită la începutul secolului XVII, având ziduri și bastioane puternice, bine păstrate până astăzi, amintește de puterea economică a orașului din Principatul Transilvaniei. Din cele șapte bastioane cinci au fost construiți de către breslele locale, iar în prezent aici se desfășoară activități culturale.
  9. Clădirea Bibliotecii Teleki-Bolyai a fost construită între anii 1799-1804, sub îndrumarea directă a contelui Sámuel Teleki, fondatorul bibliotecii. Fondul de bază al bibliotecii îl constituie cele 40.000 de volume, printre care 66 de incunabule și o mulțime de opere și ediții rare din colecția personală a contelui.
  10. Piața centrală, Piața Trandafirilor, renumită datorită trandafirilor care împodobesc piața în ultimii zeci de ani, fiind totodată și punctul central din care orașul a început să se extindă. În Piața Trandafirilor se regăsesc și principalele simboluri arhitecturale ale orașului, care amintesc de vechiul târg din perioada medievală.Sursa: Wikipedia
    13012749_1155662507807052_5678772905946550934_n
    Photos By- Tarnovean Claudiu Ovidiu (copyright: Coco Traveling Experiences)

Distribuie:

This Post Has 2 Comments

  1. mirela16

    Nu stiam mai nimic despre Targu Mures 😦 Multumesc pentru informatiile astea, in septembrie voi ajunge acolo si imi sunt folositoare 🙂

Lasă un răspuns