Praga, nota 10!

Dacă vorbesc cu oricine şi mă întreabă dacă pot să-i recomand o capitală frumosă din Europa, îi recomand Praga şi o să explic şi de ce. Am fost şi aici cu încă 4 prieteni şi a fost un trip de nota 10! Ne-am distrat, ne-am bucurat la maxim de Praga-pur şi simplu minunată şi a fost o surpriză foarte plăcută. Nu ne-am aşteptat să fie chiar aşa de frumos!

Praga (în cehă Praha) este capitala Republicii Cehe. Orașul este situat pe râul Vltava, în Boemia Centrală, și are aproape 1,67 milioane de locuitori. Praga are diferite supranume,  „mama orașelor”, sau „Orașul celor o sută de clopotnițe”. Din 1992, centrul istoric al Pragăi a fost inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial si nu mă miră de ce..

20151016_152927

Dacă o să mergi și tu, o să-mi dai dreptate și o să mă înţelegi perfect de ce este supranumit ,,Oraşul de aur”. Teritoriul pe care se află azi Praga a fost locuit încă din Paleolitic. Cu mai multe secole în urmă, prin zonă treceau drumurile comerciale care legau zonele sudice și nordice ale Europei și care urmau cursurile principalelor râuri din regiune. De prin anul 500 î.Hr., triburile celtice numite Boii au locuit în regiunea care avea să primească numele lor – Boemia. Triburile germanice ale marcomanilor au migrat în Boemia în anul 9, sub conducerea regelui Maroboduus. M-am documentat si am aflat ca o legendă ne zice ca naţiunea cehă a fost întemeiata de regina Libuše care s-a căsătorit cu un plugar umil pe nume Přemysl, fondând Dinastia Přemyslid. Legendara regină, care-și avea reședința în castelul Libušin din centrul Boemiei, ar fi avut un șir de viziuni profetice cu privire la viitorul națiunii sale. Una dintre aceste profeții a fost în legătura cu gloria orașului Praga.

20151016_153244.jpg

Regina ar fi spus: „Văd un oraș întins, a cărui glorie va ajunge la stele! Văd un loc în mijlocul unei păduri, unde o costișă prăpăstioasă se ridică deasupra râului Vltava. Zăresc un om, care cioplește pridvorul (prah) pentru casă. Un castel numit Praha va fi construit aici. Când prinții și ducii se vor opri în fața pragului ei, se vor închina la castel și la orașul înconjurător.” În secolul al XIII-lea, orașele au cunoscut o dezvoltare importantă. În jurul Pragăi vechi trei așezări au primit privilegiile de oraș. Așezarea de la poalele Cetății Praga a devenit Orașul Nou Praga, în 1257, în timpul domniei regelui Otakar al II-lea (fiind botezat mai apoi Malá Strana – Noul Oraș Praga). În 1989, după căderea Zidului Berlinului și victoria Revoluției de catifea, Cehoslovacia s-a eliberat în cele din urmă de influențele comuniste și sovietice, iar Praga a înflorit încă o dată în condițiile noilor realități economice și sociale din țară. În 1993, după dizolvarea pașnică a federației cehoslovace, Praga a devenit capitala noului stat Republica Cehă.

Tripul nostru a început din Tîrgu Mureş  şi ne-am deplasat în jur de 1040 de km pe ruta Tîrgu Mureş-Oradea-Budapesta-Bratislava-Brno-Praga. Această călătorie a fost una ieftină şi în total nu am cheltuit mai mult de 1100-1200 Ron în cele 3 nopţi şi 4 zile petrecute acolo. Praga este un oraş foarte ieftin pentru mine şi am folosit conceptul Smart Travel (De ce să călătoreşti şi cum să călătoreşti ,,Smart Travel”. ). Aici ne-am găsit apartament cu 600 Ron şi îţi zic sincer la preţul acesta a fost frumos, curat şi era numai la 1.5 Km de centru. Noi am ajuns seara în Praga, iar după ce ne-am lăsat bagajele la apartament, am făcut o ,,mică” plimbare până în centrul oraşului să ,,gustăm” şi să ne bucură de această frumoasă capitală. Cred că mulţi dintre noi am fost cuceriţi foarte repede de Praga, nu? Am zis că nu o să stăm noi foarte mult pentru că eram obosiţi după 1000 de km, dar berea pracheză a fost foarte bună şi ne-a făcut să ajungem mai târziu la apartament.

20151015_234651

Berea pragheză este foarte faimoasă în toată Europa. Însă, unul dintre lucrurile prea puţin cunoscute de turişti este că nu doar marile companii multinaţionale, producătoare de bere, au produsul dorit pentru vacanţele tale în Praga. Pe lângă acestea poţi găsi o mulţime de mici baruri-berării. În spaţii de mici dimensiuni, se găsesc localuri pragheze autentice, chiar mici afaceri de familie, care produc şi vând bere din generaţie în generaţie. Aici se pot servi soiuri unice şi originale de bere, iar cel mai bun argument este că berea este proaspătă şi are un gust deosebit( aşa este) fată de ce ai băut până acum. Am băut bere şi cu 4 Ron (25 coroane) în centrul oraşului, dar am băut şi cu 12 Ron (70 coroane). În general pot să zic că berea, apa, sucul sunt foarte ieftine; în magazine găseşti şi cu 2 Ron (12 coroane). Mâncarea nu este scumpă deloc şi mi-a plăcut mult. Preţurile se situează undeva între 70-150 de coroane felul 2, cam 30 de coroane o supă. Cu 200-230 de coroane (8-9 euro) de persoană vă săturaţi. O mâncare de-a dreptul banală pentru majoritatea, găluştele sunt la mare căutare în Praga şi sunt considerate a fi chiar una dintre cele mai renumite specialităţi de aici. Reţetele tradiţionale pragheze, ce datează din secolul al XIX-lea, au fost în mare parte uitate de restaurantele mari, din locaţiile centrale ale oraşului. În schimb, puţinele bucătării în care încă se prepară mâncare tradiţională pragheză au un succes deosebit. Găluştele sunt una dintre specialităţile de aici, pe care trebuie neapărat să o guști, alături de alte bunătăţi făcute după reţetele tradiţionale ale Cehiei. Eu am mâncat carne de porc cu varză şi găluşte, iar varză este roşie şi albă şi este foarte, foarte bună.

A doua zi după ce ne-am trezit şi un prieten ne-a făcut o omletă delicioasă, am pornit la pas să ,,descoperim” Praga. În ziua respectivă am plecat în jur de ora 12:00 de la apartament şi am făcut 24-26 de km pe jos. Am ajuns doar a doua zi la cazare dimineaţa târziu. Să începem, ne aşteaptă o zi foarte lungă. Şi uite asa am pornit pe străduţe să ajungem la râul Vltava care este cel mai lung râu din Republica Cehă, curgând către nord de la izvoarele sale din Pădurea Boemiei prin Český Krumlov, České Budějovice, și Praga , vărsându-se în Elba la Mělník. Aici am stat ceva timp şi am admirat lebedele şi raţele de pe râu, erau foarte multe şi unele erau mai ,,prietenoase”.

20151016_133615.jpg

20151016_141215.jpg

Dacă mergi în Praga îţi recomand să mergi pe malul râului pentru că de aici poţi să vezi multe clădiri frumoase şi prima clădire care m-a impresionat a fost ,,Casa care dansează”.  In cehă (Tančící dům), sau Fred și Ginger, este porecla dată clădirii Nationale-Nederlanden de pe Rašínovo nábřeží (cheiul Rašín) din Praga. Ea a fost proiectată de către arhitectul croato-ceh Vlado Milunić, în colaborare cu arhitectul canadiano-american Frank Gehry, pe un teren viran de pe malul râului Vltava. Clădirea a fost proiectată în anul 1992. 20151016_141928

„Casa care dansează” este situată pe un teren de  o mare semnificație istorică. În acest loc a fost o casă distrusă cu prilejul bombardării orașului Praga de către americani, în 1945. Terenul și structura rămasă s-a ruinat până în 1960, când zona a fost curățată.

20151016_141905.jpg

Noi vroiam sa ajungem in ,,Cetatea din Praga’‘ care era pe malul celalalt al râului. In drumul nostru pâna acolo și după multe opriri, pentru că vezi o diversitate mare de clădiri vechi cu o arhitectură impresionantă am ajuns la Podul Carol, un pod istoric celebru. Construcția sa a început în anul 1357, sub patronajul regelui Carol al IV-lea și a fost terminată la începutul secolului al XV-lea. El a înlocuit vechiul pod Judith, construit în perioada 1158-1172.

20151016_153102.jpg

Podul cel nou a fost numit, inițial, Podul de Piatră sau Podul Pragăi, primind numele de Podul Carol abia în 1870. Fiind singurul mod de traversare a râului până în 1841, Podul Carol a fost cea mai importantă cale de comunicație între Cetatea din Praga, Orașul Vechi și zonele adiacente. Pe acest pod, dacă ajungi pe el este greu să faci o poză, pentru că este foarte multă lume. În istoria orașului această legătură a făcut ca orașul Praga să devină o localitate importantă pe ruta comercială între Europa de Vest și de Est. Aici poți să vezi o multitudine de statui ( 30 de sculpturi, majoritatea realizate în stil baroc ) care formează o combinație unică de stiluri artistice cu podul gotic de dedesubt. Majoritatea sculpturilor au fost realizate între anii 1683 și 1714. 

20151016_154523

20151016_154235.jpg

20151016_154151.jpg

Ele îi reprezintă pe diferiți sfinți și protectori din acele vremuri. Cei mai importanți sculptori ai Boemiei au contribuit la decorarea podului. Statuile nu sunt cele originale pentru că din 1965, toate statuile au fost înlocuite pe rând de replici, iar originalele au fost expuse în Muzeului Național.  Acest pod este protejat de trei turnuri, dintre care două se află pe malul din cartierul Malá Strana și cel de-al treilea pe malul Orașului Vechi. Turnul din Orașul Vechi este considerat una dintre cele mai uimitoare clădiri civile în stil gotic din lume si pe bună dreptate. Este impresionant şi frumuseţea este pe măsură mai ales dacă iubeşti stilul gotic.

20151016_153932.jpg

Vremea a fost cam capricioasă cu noi şi când am ajuns în Cetatea din Praga a început să ploaie. Ne-am ,,refugiat” într-un local cam la 100 m cum treci podul pe partea stânga. De ce zic asta?! În acest local am mâncat cea mai bună mâncare din Praga ( găluşte, varză albă şi carne de porc) şi mâncarea era foarte ieftină.

20151016_170646.jpg
Poza facuta din fata de la local.

Când ajungi într-un loc unde sunt foarte, foarte mulţi turişti nu te aştepţi să găseşti mâncare ieftină sau orice vrei să consumi. Şi uite aşa am stat ceva timp acolo şi tot aşteptam să se oprească ploaia. Am zis că asta este, mergem prin ploaie, pentru că nu avem ce face. Dar aşa de tare ne-a plăcut mâncarea, mie şi la prietenii mei (şi berea) încât tot plăteam o notă şi mai ceream altceva pentru că ne simţeam foarte bine acolo. Cred că vreo 3-4 note de plată am avut. Era deja ora 18:00 şi nu se oprise ploaia, aşa că ne-am hotărât să urcăm în cetate chiar dacă ploua.

20151016_174021.jpg

Cetatea este impresionantă şi m-am documentat şi am aflat că ,,Potrivit Guinness Book of Records, Cetatea din Praga este cea mai vastă incintă fortificată veche din lume, ocupând o suprafaţă de aproape 70.000 m2, cu o lungime de aproximativ 570 de metri şi o lăţime medie de aproximativ 130 de metri”. Cetatea din Praga este un complex fortificat de clădiri, ce datează din secolul al IX-lea. Castelul a fost un sediu al puterii, aici aflându-se reşedinţa regilor Boemiei, împăraţilor Sfântul Imperiu Român şi preşedinţilor Cehoslovaciei, iar în prezent se află reşedinţa oficială a preşedintelui Republicii Cehe. O să pun ceva poze, dar nu multe pentru că ploua foarte tare şi nu am reuşit să fac foarte multe poze de calitate.

20151016_171339.jpg

20151016_172800.jpg

20151016_173808.jpg

După ce am vizitat Cetatea din Praga am mers în Oraşul Vechi şi ne-am petrecut toată noaptea într-un local frumos. Ne-am distrat şi ne-am făcut prieteni din diferite colţuri ale lumii. Dimineaţă eram toţi foarte obosiţi după aşa zi lungă în care am făcut peste 24-26 de km pe jos (cu multe opriri) am zis să mergem la apartament cu tramvaiul. Ne-am urcat în tramvai şi am întrebat doi poliţişti de unde putem să ne cumpărăm bilet. Biletul era cam 3 ron, sper să nu greşesc. Nu ne-am putut înţelege cu cei doi pentru că nu ,,vorbeau engleză”. Tramvaiul nici nu a pornit bine şi a venit controlul. După o ,,mică” ceartă cu cei doi controlori care vorbeau engleză, încercând să le explicăm că noi am întrebat de unde să ne luăm bilet şi nu ne-am înţeles cu cei doi poliţişti care erau în tramvai pentru că nu vorbeau engleză am primit amendă 140 Ron. Şi uite aşa am ajuns la capăt de linie şi am plătit amenda, după ,,mica” ceartă cu controlorii. Brusc cei doi poliţişti au început să vorbească engleză, după ce am plătit amenda. Ce mi-a plăcut mie din toată experienţa asta, a fost că erau cehi care au încercat să vorbească cu cei 2 poliţişti şi cei 2 controlori să fim lăsaţi în pace. Dar recunosc, nu trebuia să ne urcăm în tramvai fără să ştim exact de unde puteam să cumpărăm bilete din staţia care eram atunci. În drum spre apartament am tot discutat între noi de această întâmplare, dar am râs foarte mult! Evident, am fost pozitivi! Acest articol o să-l structurez în două părţi pentru că ,,mâine” ne aşteaptă o nouă zi plină şi lungă prin minunata Praga!

Distribuie:

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns