You are currently viewing Stonehenge si New Forest!
????????????????????????????????????

Stonehenge si New Forest!

Am asteptat cu nerabdare sa scriu cateva cuvinte despre Stonehenge, un monument (patrimoniul mondial) din perioada neolitcului si epoca bronzului. Este probabil cel mai faimos monument preistoric din lume si este localizat in comitatul Wiltshire. Am vizitat si Londra, Southampton, Parcul National New Forest, etc dar cel mai mult mi-am dorit sa vad acest obiectiv turistic. Eu am stat in New Forest si am ajuns mai repede la Stonehenge daca pot sa ma exprim asa. Daca aterizezi in Luton sunt 131 mile aproximativ 210 km pana acolo. Aceste ruine se afla in Campia Salisbury, la 3 km de orasul Amesbury. O sa scriu in acest articol experienta mea de acolo si cateva cuvinte despre New Forest. Am citit si am vazut prea multe articole despre Londra.

Ca si date, legat de acest asamblu trebuie sa stii ca are 4 cercuri concentrice construite din piatra. Cercul exterior are 33 m diametru si este construit din 30 blocuri mari de piatra. Doar 17 dintre acestea mai sunt in picioare. Aceasta constructie este inconjurata de un lant circular care masoara 104 m in diametru.

Stonehenge si New Forest! 1

Este construit cu apoximativ 5000 de ani in urma, iar cercul unic de piatra a fost ridicat in perioada neolitica tarzie, aproximativ 2500 I.Hr.

Stonehenge si New Forest! 2

Stonehenge si New Forest! 3

DSC_0134

DSC_0137

Doua tipuri de piatra sunt folosite: cele mai mari sarsens (tip gresie) si bluestonele mai mici. Termenul “bluestone” in Marea Britanie este folosit intr-un sens liber pentru a acoperi toate pietrele “straine”, de la Stonehenge. Majoritatea arheologilor cred ca sarsenii au fost adusi din Marlborough Downs (20 de mile), in timp ce bluestonele au provenit din Dealurile Preseli din sud-vestul Tarii Galilor (140 mile). Metoda exacta nu este cunoscua, dar pietrele au fost, probabil, trase de-a lungul pamantului sau transportate pe amplasament folosind retele de apa.

Stonehenge si New Forest! 4

In medie o piatra sarsens cantareste 25 de tone, cea mai mare fiind Piatra Heel, cu o greutate de aproximativ 30 de tone.

Stonehenge si New Forest! 5

DSC_0135

DSC_0138

Mi-a placut foarte mult acolo, ne-am bucurat si am trait acel moment din plin. Apropo, pun si o fotografie sa vezi cat te costa intrare acolo:

Stonehenge si New Forest! 6

Iti recomand daca mergi minim 4 persoane sa cumperi bilet de familie.

Stonehenge Video  – Coco Traveling Vlog.

Eu am stat undeva chiar la ”granita” parcului national New Forest. Acesta este un district ne-metropolitan din Regatul Unit, situat in comitatul Hampshire din regiunea South East, Anglia. Este cunoscut cel mai bine pentru zonele sale de campie, trasee forestiere. Parcul acopera parti din Wiltshire, Dorset și Hampshire. New Forest a devenit parc national in 2005 si a fost odata un teren de vanatoare regal pentru William the Conqueror. Are suprafata de 566 kilometri patrati si este alcatuita din suprafete intinse de paduri nealterate, vile si rauri. Astazi, caprioarele, poneii si bovinele continua sa circule liber.

Stonehenge si New Forest! 7

Stonehenge si New Forest! 8

Parcul National New Forest este aproape un paradis pentru iubitorii de natura, crede-ma. Poti sa faci excursii cu bicicleta, poti sa calaresti.

Cred ca aici am fost in cel mai frumos si pitoresc Pub traditional din viata mea. Era ca in povesti si berea foarte buna. Despre preturi la cazare si transport nu prea pot sa-ti spun, am fost si am stat la un prieten englez. Asa am avut ocazia sa vedem multe.

Stonehenge si New Forest! 9

Daca ajungi in sudul Angliei sa nu ratezi acest parc, chiar merita sa ajungi acolo.

Stonehenge si New Forest! 10

Stonehenge si New Forest! 11

Stonehenge si New Forest! 12

Stonehenge si New Forest! 13

Vreau sa-ti mai povestesc in cateva cuvinte despre Catedrala Salisbury. Construita in stilul gotic englez timpuriu dintre anii 1220-1258, catedrala este o constructie unica deoarece a fost costruita doar in 38 ani spre deosebire de alte biserici/manastiri a caror constructie a durat cateva decenii, daca nu secole si a inclus curente arhitecturale consecutive.

Stonehenge si New Forest! 14

Catedrala din Salisbury are cea mai inalta turla din Maria Britane 123 m.

Stonehenge si New Forest! 15

Stonehenge si New Forest! 16

Stonehenge si New Forest! 17

Stonehenge si New Forest! 18

DSC_0197

DSC_0203

DSC_0204

Iar daca vei vizita si interiorul vei constata ca aici se afla una dintre ultimele patru copii originale ale Magna Carta (faimosul document prin care s-a urmarit ingradirea puterii regelui în scopul eliminarii abuzurilor comise de monarh sau de reprezentantii sai directi, precum si garantarea unui numar de drepturi pentru toti cetatenii). Aici se afla si cel mai vechi ceas mecanic functional din lume, care a inceput sa ticaie inca din 1386. Este impresionant ce am vazut acolo.

DSC_0223

DSC_0196

DSC_0189

Nu uita calatoriile te fac fericit, de ajuta sa te descoperi pe tine. Esti mai modest, mai intelegator si cunosti noi locuri care iti lasa in suflet o pata de fericire. Natura pentru mine inseamna mult, acolo ma simt liber, acolo ma simt in largul meu. Natura trebuie ocrotita si respectata. Calatoriile ma invata sa descopar asemenea locuri minunate, imi da posibilitatea sa ma bucur din plin de asemenea peisaje. Te salut, ne auzim curand.

DSC_0331

Photos by Claudiu Ovidiu Tarnovean and Ioana Traistaru.

Distribuie:

Lasă un răspuns