Am avut ocazia să vizitez acest vulcan de două ori până acum şi cu siguranţă m-aş mai duce. Am fost şi pe Etna Nord şi pe Etna Sud. În acest articol, o să povestesc doar despre Etna; acest vulcan activ al Italiei cu peisaj selenar. Situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de oraşele Messina şi Catania, vulcanul Etna are înălţimea de 3340 m, fiind cel mai înalt şi cel mai activ vulcan din Europa. Numele vulcanului provine de la cuvântul grecesc „Aitne”, care înseamnă „a arde”. Având o activitate de peste 6000 de ani, este vulcanul activ cu cea mai lungă perioadă de activitate. Datorită erupțiilor regulate şi spectaculoase, deseori dramatice şi violente, vulcanul a fost un subiect de mare interes pentru mitologia clasică şi credinţele populare; s-a încercat explicarea comportamentului vulcanului prin religie, considerându-se că zeii uriaşi din legendele romane şi greceşti controlează vulcanul.
Vulcanul este alcătuit din 3 zone: prima, care este populată şi cultivată, şi care se află la altitudinea de 900 de metri. Pământul foarte fertil, format de lavă veche a atras fermierii. Aici se află cultivate legume, măslini, vii şi pomi fructiferi. Puterea acestui vulcan este remarcabilă. Etna aruncă în aer în fiecare zi aproximativ un milion de tone de vapori de apă şi peste 50.000 de tone de dioxid de carbon. Mai mult de 135 de erupţii au fost înregistrate de când scriitorii antici menţionau erupţia din anul 800 I. Cr. În anul 1169 D. Cr. 15.000 de oameni şi-au pierdut viaţă în oraşul Catania, care se află la baza vulcanului. În anul 1669 şi-au pierdut viaţă peste 20.000 de oameni. Tot acolo s-au format nişte plaje stâncoase foarte frumoase din magna vulcanului (recomand beach ”Africa” din Catania). Erupe în medie a treia luna trimestrial, fiind în această perioada a anului mai activ decât în restul timpului. În prezent, în arealul vulcanului Etna există circa 400 de cratere vechi care au erupt o singură dată şi cinci cratere active. Aria de acţiune distrugătoare a vulcanului se întinde pe suprafaţă de 1250 kmp. Dar dacă ajungi acolo peisajul selenar te face să ,,uiţi” că eşti pe un vulcan activ şi cu o forţă atât de impresionantă. În iunie 2013, acesta a fost adăugat pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO.
După cum am spus, am fost şi pe Etna Nord şi atunci am stat în apropiere de Catania chiar la ”baza” vulcanului. Iar când am fost pe Etna Sud am stat în Falcone, o comună din Provincia Messina, cam la 83 de km de majeostosul vulcan. O să povestesc mai mult despre experienţa pe care am avut-o când am stat ” la baza vulcanului” aproape de Catania. Acel hotel în care am stat a fost superb, pentru că dimineaţa când mergeai pe terasă să bei cafeau vedeai cum fumegă Etna. Era atâta de frumos încât îţi doreai să se oprească timpul şi să stai acolo şi să ”devorezi” cu privirea aceea privelişte minunată. În total am stat cred că ore bune cu privirea ţintită asupra vulcanului şi nu mă ”săturăm” de atâta frumuseţe.
Doar dimineaţa aveai această privelişte în care vedeai cum fumegă vulcanul. Se formă un nor ( vapori de apă ) deasupra craterului activ şi nu se mai vedea vârful în jur de ora 12:00 -13:00 de exemplu.
Într-una din zilele în care am stat acolo am mers să ”cucerim” vulcanul. Îmi aduc aminte perfect că m-am trezit foarte de dimineaţă, pentru că eram foarte nerăbdător să plecăm. Şi se face ora 10:00, ne-am urcat în maşină şi am pornit la drum. Poţi să mergi şi din Catania pentru că există un autobuz pe zi care pleacă dimineaţă la 8:15 din Catania şi la 16:30 revine de la Rifugio Sapienza. Călătoria durează 2 ore/sens, şi costă cca. 12 euro (dus-întors). Noi am mers cu maşina ”personală”.
Şi am ajuns la Rifugiu Sapienza 1900 m altitudine, în zonă sunt diverse cratere de la erupțiile din 2001 . De acolo poți să-ţi cumperi suveniruri, poţi să mănânci etc. De aici există o telecabină (Funivia dell’Etna) care urcă până la 2500m, după care se poate urca cu autobuze 4×4 până la 2900m, la baza craterului Torre del Filosofo. Accesul la craterele de mai sus e interzis fără autorizație.
Eram atâta de fericit că am ajuns acolo şi atunci am început să-mi dau seama ce peisaj selenar este. Am stat câteva ore bune în care m-am plimbat peste tot unde am putut. Parcarea costă 5 euro pentru o zi în zona refugiului. Aşa că primul lucru care l-am făcut am ”salutat” acest vulcan şi am mulţumit în mintea şi sufletul meu de acest peisaj superb.
Peisajul chiar te lasă fără cuvinte, crede-mă. Nu există traseu marcat pentru urcuşul pe jos, acesta fiind total descurajat. Se poate urcă în cca. 4 ore, traseul nu e lung, dar are 1000 m diferenţa de nivel în urcare. Dar nu zice nimeni că nu poţi să faci asta, nu este interzis. Eu am urcat cca. 300-400 m. pana la 2200-2300 de m.
Telecabina costă 30 euro/persoană (dus-întors), autobuzul 4×4 încă 30 euro/persoană. La autobuz este inclus şi o persoană ghid. Recunosc am obosit un puţin cum tot m-am plimbat pe acolo, aşa că am mers să beau o bere şi o apă minerală. A fost cea mai bune bere băută la altitudinea de 1900 m. Nu am stat mai mult de 30 de min. şi am pornit din nou să explorez.
Mi-a plăcut foarte, foarte mult pe Etna. Peisajul este parcă dintr-o altă lume şi este interesant să vezi magna de la vulcan, sau să mai vezi câte un copac care a ”supravieţuit”.
A fost o experienţă inedită, interesantă şi chiar ”selenară”, datorită peisajelor. Legendele spun că în mitologia greacă şi romană, vulcanul Etna era sediul zeului-fierar Hefaistos (Vulcanos) care producea scântei lovind cu ciocanul. Legenda spune că filozoful Empedocle ar fi sărit în craterul acestuia acum 2500 de ani. În urma sa nu ar fi rămas decât încălţările sale de fier, pe care vulcanul le-a „scuipat” ulterior. Eu nu am întâlnit nici un ”Zeu” și nu am fost nici pe ”Lună”, dar gigantul vulcan, înfricoşător uneori, dar imposibil de ignorat, merită vizitat cel puţin o dată în viaţă. Îţi oferă o experiență uimitoare şi o privelişte deosebită, când eşti acolo sus, deasupra norilor. O să simţi ”activitatea” şi vibraţia acestui vulcan în sentimentele tale şi în amintiriile care o să le ai ulterior! Te asigur că acele amintiri rămân vii.
Nu am vazut niciodata Vulcanul Etna, dar din poze si descrierea ta, realizez ca este spectaculos. Eu am ajuns pe Teide, am urcat si am vazut craterul. Si acela este un vulcan activ, la baza vulcanului chiar ieseau niste gaze din pamant, mi-a fost putin teama, dar a meritat din plin, imainea care se deschidea in toate directiile a fost fabuloasa. Eram pe un varf de vulcan fix in mijlocul oceanului. Am avut nevoie de o autorizatie speciala pe care am obtinut-o online, pentru a avea acces la vulcan. Si am mai vazut Fuji, activ si el, dar era prea activ in ziua când am ajuns noi acolo si orice acces in zone apropiate era interzis.
Dacă ai fost pe Fuji este foarte tare! Eu am fost mai „acasă” mai aproape😄😄 Da a fost o experiență frumoasă și chiar merită văzut! Mulțumesc Mirela și foarte tare e și experiența ta!!!😊😊