După cum am spus în acest articol ( Praga, nota 10! ), o să-mi continui povestea despre Praga şi am scris cea de-a doua parte a acestui minunat trip. Si acuma când îmi aduc aminte, îmi aduc cu mare plăcere, pentru că a fost un trip de nota 10.
Ziua următoare ne-am decis să mergem și pe ziuă în Orașul Vechi și acesta se află între Piața Wenceslas și Podul Carol. De data aceasta nu ne-am mai urcat in tramvai fără să avem bilete. Nu mai vroiam sa plătim amenda din nou. Până ajungi în piață o să vezi o multitudine de clădiri frumoase cu străzi și străduțe superbe.
Odată ce ajungi în piață o să vezi mai multe clădiri construite în diferite stiluri arhitecturale, unde toate clădirile sunt din secolul al XIX-lea. Turnul Primăriei Vechi oferă o vedere panoramică asupra Orașului Vechi, având la partea superioară un ceas astronomic medieval.
Ceasul astronomic din Praga a fost instalat pentru prima dată în 1410, fiind al treilea ceas astronomic ca vechime din lume și cel mai vechi aflat încă în funcțiune. Mie mi-a plăcut foarte mult. Ceasul este situat pe zidul sudic al primăriei.
De fiecare dată când sunt anunțate orele are loc un adevărat spectacol animat care atrage ca un magnet toți oamenii aflați în apropiere. Ceasul se animă în fiecare zi până la ora 21: cei 12 apostoli defilează deasupra cadranului superior ce servește la citirea orei (este un cadran având 24 de ore) și afișează de asemeni poziția Soarelui și a Lunii în timp ce cadranul inferior afișează numele sfântului sărbătorit în ziua respectivă iar în același timp și semnele astrologice. Cadranul astronomic se prezintă sub forma unui astrolab. Fondul său reprezintă pământul și cerul, ca și umbra soarelui. Pe acest fond sunt reprezentate patru elemente principale: cercul zodiacal, un cerc rotitor extern, un model redus al Soarelui și un model redus al Lunii.Nu am avut parte de cea mai bună vreme, dar acest aspect nu ne-a făcut să nu ne bucurăm de această superbă capitală. În piaţă auzeai toate limbile mapamondului, erau foarte, foarte mulţi turişti din diferite colţuri ale lumii şi nu mă miră de ce. Mi-a mai plăcut mult arhitectura Bisericii Gotice Týn. A fost începând din secolul al XIV-lea biserica principală din această parte a orașului, iar cele două turnuri ale sale au înălțimea de 80 m.
Este unul dintre cele mai proeminente simboluri ale stilului gotic din oraş. Ca multe alte monumente ale oraşului, această biserică are o istorie lungă şi plină de evenimente. În locul acesteia au fost, pe rând, trei biserici, toate trei dărâmate de vitregia timpului. În secolul al XI-lea, acest loc era ocupat de o biserica romanica care, din anul 1256, a fost înlocuită de o catedrală gotică târzie, ridicată în cinstea Maicii Domnului. La începutul secolului al XV-lea, construcţia era aproape terminată – doar turnurile, faţada triunghiulară superioară şi acoperişul îi mai lipseau. Biserica s-a aflat sub proprietatea husiţilor pentru un timp însemnat, incluzându-l şi pe husitul John Rokycan, viitorul arhiepiscop al oraşului Praga, care va deveni şi vicarul bisericii din anul 1427.
Acoperişul a fost terminat în anul 1450, în timp ce faţada superioară şi turnul de nord au fost terminate şi ele la scurt timp după aceea, în timpul domniei lui George din Podebrady. Sculptura sa a fost pusă pe faţadă, sub un imens blazon de aur, simbolizând amprenta şi însemnul husiţilor. Este o biserică impunătoare şi foarte frumoasă, mie mi-a plăcut foarte mult. În centrul pieţei se află monumentul reformatorului religios Jan Hus, care a fost ars pe rug pentru convingerile sale la Konstanz, ducând la declanşarea Războaielor Husite. Statuia cunoscută azi ca Memorialul Jan Hus a fost amplasată în piaţă la 6 iulie 1915 cu ocazia comemorării a 500 de ani de la moartea sa.
Jan Hus a fost un teolog reformator ceh, născut la Husinec, Boemia. Prin scrierile sale, Jan Hus a contribuit mult la dezvoltarea limbii cehe literare.
Ne-am petrecut foarte multe ore în Piaţa Oraşului Vechi şi în jurul acesteia pe străduțe vechi care îţi lăsau impresia uneori că te-ai întors în timp. În aceste momente când scriu mi-aş dori să pot da timpul înapoi şi să fiu acolo.Chiar ne-am bucurat de acele momente şi clipe minunate. O să găseşti o multitudine de restaurante /pub-uri în zona centrală şi preţurile nu sunt mari. Am băut în zona centrală bere de exemplu cu 12 ron dar am băut şi cu 4 ron. Mâncarea nu este scumpă, am scris în primul articol.
Seara am mers într-un restaurant foarte cool. De ce spun asta? Este un restaurant unde poţi să mănânci şi să bei bere la preţuri rezonabile. Dar atracţia sa unică este o cale ferată în miniatură de 400 m, care rulează în jurul întregului restaurant, chiar şi în centrul meselor la care stai.
Numele restaurantului este Výtopna Railway Restaurant – Václavské Náměstí si se află in Piața Wenceslas. Traseele de cale ferată trec prin tuneluri, peste platforme, prin formațiuni rocilor sculptate și păduri, alături de iazuri, iar trenurile trag în stații. Trenurile ating viteze de 20 km pe oră.
Tu stai la masă şi berea vine aşezate în vagoane la tine; cât de cool poate să fie.
Este un restaurant popular, pentru că este cunoscut în toată Republica Cehă și nu numai. Noi NU am avut rezervare si am avut mare noroc că am prins masa. Era coada destul de mare la intrare și te sfătuiesc să iți faci rezervare.
Pot să zic liniştit că a fost un trip de nota 10; a fost foarte frumos. Praga îţi oferă multe! A fost chiar o surpriză foarte plăcută Praga. De la clădire cu o arhitectură impresionantă cu o importanţă istorică mare. La Vltava, cel mai lung rău din Republica Cehă, curgând către nord de la izvoarele sale din Pădurea Boemiei. Acest râu ,,taie oraşul în două” şi Podul Carol te ajută să-ţi ,,croieşti” drumul spre Cetatea din Praga, dar te îndrumă şi spre Oraşul Vechi. Unde berea şi mâncare este foarte bună. Am fost 5 prieteni ,,nebuni” care s-au bucurat şi s-au distrat în ,,Oraşul de aur” sau „Oraşul celor o sută de clopotniţe”. Dacă nu ai ajuns încă în Praga să mergi şi o să-ţi mulţumeşti ţie de alegerea făcută!
Felicitari pentru articol! Praga este un oras superb, l-am vazut iarna, era foarte frig, imi doresc mult sa-l vad si când e mai cald afara 🙂
Mulțumesc frumos! Și eu vreau sa mă mai duc în Praga, este o capitală minunată!