Ştiaţi aceste lucruri despre România?

 
 1. SuprafaţaEste de 238 391 kmp, comparabilă cu cea a Marii Britanii, ceea ce situează România pe locul 80 în lume şi pe locul 12 în Europa ca mărime. România are o formă ovală, întinzându-se pe 735 km de la vest la est şi pe 530 km de la nord la sud.
 2. România are 41 de judeţe, plus municipiul-capitală Bucureşti care are un statut similar cu acela de judeţ. Un judeţ are, în medie, o suprafaţă de 5 800 km 2 şi o populaţie de 500 000 de locuitori.
 3. Populația -rezidența in 1 ianuarie 2016 era de 19,76 milione persoane.
 4. Cea mai lungă poezie de dragoste din lume este Luceafărul, de Mihai Eminescu. Un record “oficializat” în februarie 2009.
 5. Henri Coandă este unul dintre cei mai cunoscuţi invetatori români, care s-a remarcat în 1910 prin realizarea primului avion cu reacţie din lume.
 6. România are 7 site-uri declarate patrimonii UNESCO. Acestea includ: Delta Dunării, așezările săsești cu biserici fortificate din Transilvania, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, Cetatea Sighișoara, bisericile de lemn din Maramureș și fortărețele dacice din Munții Orăștiei.
 7. România are cea mai solidă clădire din lume Palatul Parlamentului, a cărui construcţie a început în ultimii ani ai domniei lui Nicolae Ceauşescu şi care a fost finalizată în 1996, la şapte ani după moartea dictatorului, are o lungime de 240 de metri, o lăţime de 270 de metri, o înălţime de 86 de metri (12 etaje) şi a costat uluitoarea sumă de 3 miliarde de euro.
 8. România are cel mai lung steag din lume. Un steag de cinci tone, care are o lungime de 330 de metri, o lăţime de 220 de metri şi pentru care s-au folosit 44 de kilometri de aţă a fost lansat în România în 2013.
 9. Românilor le place să consume alcool România este pe locul cinci în topul ţărilor în care cei mai mulţi cetăţeni consumă alcool, fiind depăşită de alte state est-europene precum Belarus, Rusia, Moldova şi Lituania.
 10.  Bancnota românească de 10 bani pusă în circulație în 1917 este cea mai mică bancnotă din lume. Dimensiunile acesteia erau de doar de 2,75 x 3.80 cm.
 11. Cea mai înaltă sculptură din Europa este chipul lui Decebal sculptat într-o stâncă de la Cazanele Dunării. Basorelieful are 55 m înălțime și o lățime de 25 m. Alte dimensiuni: lungimea ochilor: 4,3 metri; lungimea nasului: 7 metri; lățimea nasului: 4 metri.
 12.  România este țara cu cea mai mare resursa de aur din Europa.
 13. Cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa se găseşte în România
 14. În România a fost primul oraş cu iluminare stradală din Europa Timişoara în 1884.
 15. Transilvania este perla turismului din România. Este o regiune istorică și geografică situată în interiorul arcului carpatic, una din regiunile istorice ale României.
romania-flag        

Distribuie:

This Post Has 0 Comments

 1. trivo.ro

  Tocmai am citit intr.un articol ca de curand s.a marit suprafata tarii cu 6 kmp. Interesant artico, poate urmeaza si partea a doua?

  1. Da am citit și eu cred că acum 2 ore, dar nu am modificat! Da, o să mai fac în fiecare lună articol despre, dar cu țări diferite( pe unde călătoresc). Dar despre România o să mai fac!😃 Mulțumesc frumos! 😊

Lasă un răspuns